Kategorije

Zalidine e-novice

SPLETNI PIŠKOTKI

 

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči oziroma jih kadarkoli pobriše.

Zakaj potrebujemo piškotke?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja (na primer dodajanje izdelkov v košarico, vpis naslova za dostavo naročila, plačilo ipd.) ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov enostavnejša in hitrejša. S pomočjo piškotkov si spletna stran zapomni posameznikove preference in predhodne izkušnje ter s tem je prihrani čas, brskanje po samih spletnih straneh pa je tako bolj prijetno in učinkovito.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj omogočajo priročen način za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in željami spletnih uporabnikov. Spletni piškotki omogočajo tudi zbiranje statističnih podatkov o obiskanosti spletne strani, ki upravljavcu spletne strani omogoča ugotavljanje učinkovitost zasnove spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske;
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene;
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi;
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani;
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, ...)


Onemogočenje piškotkov
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljat in se držite opisanih postopkov:Kakšne piškotke uporablja spletna trgovina ZALIDA (zalida.si)?
Uporabljamo dve vrsti spletnih piškotkov in sicer:

1) Tehnične piškotke - ti piškotki so na spletni strani ZALIDA potrebni za pravilno delovanje spletne strani, in so sledeči:

Sejni piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede  uporabnikovo zahtevo.

 

Ime piškotka

Namen

Čas poteka piškotka

Podjetje

812c36aa5ae336c2a77bf63211d899a

Osnovno delovanje spletne trgovine

72 ur

Zalida, Rino Kavčič s.p.

Soglasje obiskovalcev za zgoraj navedeni sejni tehnični piškotek ni potrebno, saj gre za zakonsko izjemo, kje privolitev uporabnika ni potrebna.  

Vnaprejšnje soglasje pa je potrebno za analitične piškotke, opisane v nadaljevanju.

2) Analitični piškotki
Piškotki za namen analiziranja prometa - analitični piškotki - (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in ključnih  besed, ki vodijo na mesto, problemi pri navigaciji).

V spletni trgovini ZALIDA, se uporabljajo Google Analytics piškotki, ki so uporabljeni za spremljanje obiska spletne trgovine ZALIDA. Zbiranje podatkov je anonimno in brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev. Google Analytics je Googlovo orodje za spletne analitične podatke, ki ga uporabljamo za boljše razumevanje, kako obiskovalci uporabljate našo spletno stran. Ti piškotki so nasledni:

 

Ime piškotka

Namen

Čas poteka piškotka

Podjetje

__utma

Statistika ogledov spletne strani

2 leti

Google Analytics

__utmb

Statistika ogledov spletne strani

30 minut

Google Analytics

__utmc

Statistika ogledov spletne strani

Trajanje seje

Google Analytics

__utmz

Statistika ogledov spletne strani

6 mesecev

Google Analytics
Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Košarica Nadaljuj >>

Med delavniki prejeta naročila do 17h bodo odpremljene v dostavo še isti dan!